Hoe kies ik een matras? Een vraag die we ons in de loop van ons leven allemaal moeten stellen. De levensduur van een matras is ongeveer tien jaar. Wetend dat we bijna 1/3 van ons leven in bed doorbrengen, is het belangrijk om goed te kiezen! Waarom van matras veranderen? Welke technologie moet ik kiezen volgens de slaapposities, mijn morfologie, mijn drang naar comfort en stevigheid van de matras, de gewenste onafhankelijkheid bij het slapen of de bedafmetingen? Verneem ook hoe u een matras moet onderhouden en installeren en maak kennis met de diverse matrasmerken die door Vente-Unique.com worden voorgesteld.

1. Waarom van matras veranderen?

Van matras veranderenkan een gemiddelde winst van 53 minuten slaap per nachtopleveren!

Er zijn immers minder micro-ontwakingen, want als men comfortabel ligt, heeft men minder behoefte om van positie te veranderen.

In het algemeen bedraagt de levensduur van een matras circa 10 jaar, wat betekent dat de aankoop van een matras een investering is voor de 3650 volgende nachten, of ongeveer 30.000 uur... Gedurende deze jaren, zult u ongeveer 40 keer per nacht bewegen en zal uw matras dus ongeveer 150.000 bewegingen ondergaan!

Van matras veranderen, is ook een kwestie van hygiëne: we verliezen gemiddeld 0,4 liter transpiratie per nacht, d.w.z. ongeveer 146 liter per jaar!!

Sommige slijtage-indices wijzen erop dat u van matras moet veranderen:

 • U hebt rugpijn als u 's morgens opstaat.
 • U voelt holten en bulten op sommige plaatsen van uw matras
 • Als er naden losgekomen of gescheurd zijn, is de binnenkant van de matras ook zeer versleten.
 • Uw lichaam dringt dus te diep in de matras als u gaat liggen.
 • Als u op de rand van uw matras gaat zitten, komt de matras niet meer terug naar zijn oorspronkelijke vorm.
 • Uw matras is meer dan 10 jaar oud

2. Hoe kies ik een matras?

Een matras heeft meerdere lagen:
 • A) De tijk: de stof die de matras bedekt. Deze kan worden beschermd tegen schimmels, mijtachtigen en bacteriën.
 • B) Stoffering (of onthaallaag): dit zijn de materiaallagen die zich het dichtst bij het lichaam bevinden, tussen de ziel en de tijk.
 • C) De kern (of steun): dit is het centrale deel van de matras en heeft als doel uw gewicht te ondersteunen. Dit is het belangrijkste punt voor de keuze van uw matras.

2.1 Kern of steun

De diverse technologieën van de kern: er bestaan 3 types zielen: schuim, latex of veren.

A. Schuim: voor een goede prijs/kwaliteitverhouding

Hoe kies ik het schuim?

Hoe meer densiteit (in kg/m3), hoe hoger de matras is, en hoe beter de kwaliteit.

Visco-elastisch schuim (of schuim met vormgeheugen) ≥ 50 kg/m3

Doordat het schuim de juiste vorm van uw lichaam aanneemt, vermindert het de drukpunten, vermijdt het de wrijvingen die ons ertoe aanzetten ons 's nachts om te draaien.

Het "HR"-schuim (high resiliance) tussen 30 kg/m3 en 50 kg/m3

Het schuim heeft een hoge densiteit en duwt beter tegen de lichaamsvormen dan een polyesterschuim en biedt dus een betere ondersteuning. Het is zeer elastisch en zorgt voor een zeer dynamisch comfort.

Polyesterschuim tussen 20 en 30kg/m3

Deze technologie kan een goede prijs/kwaliteitverhouding bieden voor een 1e matras als men over een beperkt budget beschikt, of is geschikt voor een bijkomend bed.

Het Aerotex-schuim is een technologie ontwikkeld door Dunlopillo.
Het is een combinatie van alveolaire latex met een goede densiteit en polyurethaanschuim. Deze technologie bevordert de ontspanning en de slaap door het grote slaap- en gebruikscomfort dat deze biedt:
De "Bultex nano"-technologie is ontwikkeld door het merk Bultex.

Bultex nano is het materiaal van de laatste nieuwe generatie van Bultex: hoge veerkracht, lichter, van ongekend comfort en duurzaamheid. De nieuwe moleculaire celstructuur biedt u een ongekend comfort. Een extra licht materiaal van optimale kwaliteit!

B. Latex: voor een gezonde, soepele en onvervormbare matras

Latex is een schuim van plantaardige oorsprong wordt gemaakt van het sap van de komt van hevea. Er bestaan ook latexsoorten van synthetische oorsprong. Het is een natuurlijk hypoallergeen materiaal.
 • Voordelen: latex is gezond, soepel en onvervormbaar en past zich perfect aan de morfologie aan.
 • Hoe maak ik een keuze?De kwaliteit van de ondersteuning en de stevigheid van de matras verbetert met de densiteit van het latex (in kg/m3) en de dikte van het latexblok.
 • De cellen van het latex waarbogen een goede verluchting van de matras en waarborgen onafhankelijkheid bij het slapen. Ze laten eveneens een zoneverdeling van de matras toe.
 • U kunt matrassen hebben in latex vermengd met schuim of 100% latexmatrassen.

C. Veren: voor een goede onafhankelijkheid tijdens het slapen en een optimale verluchting

Voordeel van de veertechnologie:

Veermatrassen worden natuurlijk geventileerd en zorgen voor een uitstekende hygiëne. Ze zijn zeer veerkrachtig en zullen bijzonder gewaardeerd worden door personen die 's nachts veel bewegen.

Hoe maak ik een keuze?

De kwaliteit van de ophanging hangt af van het aantal veren (voor de bikonische veren of pocketveren: hoe hoger het aantal veren, hoe beter en nauwkeuriger de ondersteuning) en van de diameter van de gebruikte draad.

Er bestaan meerdere types veren: pocketveren, bikonische verren, multi-actieve vereren, multispire-veren.

De pocketveren

Pocketveren vertegenwoordigen de spitstechnologie op het gebied van veertechniek: elke veer is in een gesloten omhulsel opgenomen, zodat de veren individueel bewegen, waardoor een zeer nauwkeurige puntsgewijze ondersteuning en een uitstekende slaapautonomie mogelijk is.

De bikonische veren of de Bonnell-veren

Het zijn spiraalvormige veren die onderling verbonden zijn met staaldraad.x000B_De matrassen zijn natuurlijk verlucht en de veren laten een uitstekende hygiëne toe. Ze zijn zeer veerkrachtig en worden bijzonder gewaardeerd door personen die 's nachts veel bewegen.

De Epeda-veren

De multispire-veren: de geoctroyeerde technologie berust op een opeenvolging van veren die u een actieve steun van uw lichaam en een optimale verluchting bieden, zodat uw spieren goed ontspannen. De lichaamsdruk wordt geabsorbeerd en vervolgens geleidelijk aan hersteld.

Multi-actieve veren: deze geoctroyeerde technologische innovatie berust op een opeenvolging van dempende veren die in zones zijn verdeeld en die een actieve ondersteuning van het lichaam bieden en en een homogene drukverlening voor een totale onafhankelijkheid bij het slapen> en een optimale spierontspanning.

2.2 De diverse types stofferingen

De stoffering zorgt voor een onmiddellijk comfort als men gaat liggen: het is het onthaal. De stoffering bepaalt het comfort van de matras, op basis van de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte materialen: hoe dikker de stoffering en hoe beter de samenstelling van diverse, nobele materialen, hoe beter de kwaliteit van de matras zal zijn.

Onthaal in geheugenschuim: schuim of gel met vormgeheugen?

Het schuim en de visco-elastische gel behoren tot de laatste nieuwe producten in de beddensector. Het omhult uw lichaamsvormen en zorgt ervoor dat uw rugspieren zich geheel kunnen ontspannen tijdens uw slaap. Geen pijn meer als u wakker wordt, geniet van een weldadige cocon!

Het verschil tussen schuim en gel met vormgeheugen schuilt in het warmtegevoel dat ze geven.

Het schuim met vormgeheugen heeft de neiging warm aan te voelen en is dus perfect geschikt voor personen die kouwelijk zijn, of voor de koudere gebieden, terwijl gel met vormgeheugen dezelfde voordelen biedt, maar fris aanvoelt en dus de voorkeur geniet in warme gebieden waar u het 's nachts warm hebt.

Latex onthaallaag

U kunt de weldaden van latex, een sensueel gevoel, een grote veerkracht, progressieve indrukking, een homogene ondersteuning van iedere mm2 van het lichaam, een goede autonomiebij het slapen, combineren met een andere technologie en zo van nog meer voordelen genieten. Ideaal voor diegenen die het 's nachts altijd warm hebben en verkiezen om geheugenschuim te vermijden! Door bijvoorbeeld een latex-laag te combineren met een vulling in HR-schuim of met pocketveren.

Zomerkant/Winterkant

Voor meer comfort kunt u opteren voor een matras die aan een kant voorzien is van een winterkant (dit is altijd de kant waarop het label van de fabrikant zich bevindt) en die de warmte behoudt en een zomerkant die de evacuatie van het vocht bevordert.

Stofferingen in natuurlijke materialen

 • Katoen: het is hydrofiel, bevordert de absorptie van het vocht en houdt de warmte niet tegen.
 • Wol: behoudt de warmte. Wol is van nature zeer sterk en waarborgt duurzaam een zeer comfortabel onthaal.
 • Linnen: linnen is al van in de oudheid gekend vanwege zijn weerstand en de frisheid die het geeft.
 • Zijde: zijde is licht en fijn en is één van de enige natuurlijke warmteregelende materialen die warm aanvoelen in de winter en fris in de zomer.

2.3 Slaappositie

Welke matras kan men best nemen als men op zijn zijde slaapt, of als men veel beweegt?

De technologie met de pocketveren is de meest geschikte voor uw positie.Geef de voorkeur aan de must van veren: de pocketveren. Iedere veer zit in een gesloten zakje en de veren bewegen individueel en bieden zo een zeer nauwkeurige en puntsgwijze ondersteuning en een uitstekende autonomie tijdens het slapen.

U kunt ook opteren voor het high-resiliance schuim. Hoe dan ook, als u veel beweegt en u bent een paar, vermijd dan de Bonnell-veren met een zwakke autonomie bij het slapen.

Welke matras kan men best nemen als men op z'n rug slaapt, of welke matras als men op z'n buik slaapt?

De Latex-technologie is het best geschikt voor uw positie. Latex heeft immers de volgende kwaliteiten: het voelt zacht aan, is eer veerkrachtig, biedt een geleidelijke indrukking, een gelijkmatige ondersteuning van elke mm² van het lichaam en een uitstekende autonomie tijdens het slapen.

Als u op uw buik slaapt, vermijd dan de matrassen met een onthaallaag in schuim met vormgeheugen. Als u niettemin een omhullende onthaallaag wenst, geef dan de voorkeur aan de matrassen met een onthaallaag in gel met vormgeheugen.

2.4 Comfort en stevigheid.

Hoeveel tijd is er nodig om het comfort van een matras te beoordelen?

Het is bijna onmogelijk om zich rekenschap te geven van het comfort van een matras als men slechts enkele minuten gaat liggen in een winkel, volledig aangekleed en met schoenen aan uw voeten. Uw lichaam heeft meerdere nachten nodig om te wennen aan een nieuwe matras en het comfort ervan te waarderen.

Kies vooral een matras met een adequate stevigheid, volgens uw morfologie.

Bepaal aan de hand van onze tabel de stevigheid die u een adequate ondersteuning zal bieden:

Als uw morfologie helemaal niet overeenkomt met die van uw echtgenoot, geef dan de voorkeur aan een matras met een goede slaapautonomie voor beiden.

Stevigheidszone

De matrassen die voorzien zijn van slaapzones zijn de matrassen met aangepaste zones voor elk deel van ons lichaam.

Het beginsel van de zoneverdeling bestaat erin de weerstandszones te variëren volgens de ondersteuningszones (soepel voor de voeten en het hoofd, stevig voor het bekken) via schuim van verschillende densiteit of via verschillende veren om het lichaam perfect horizontaal te houden.

2.5 Slaapautonomie

Is een goede autonomie bij het slapen belangrijk, of niet?

We draaien ons gemiddeld 40 keer per nacht om. Voor serene nachten met twee, geeft u best de voorkeur aan een matras met een goede autonomie bij het slapen.

Hoe sterker de matras is, hoe minder u de bewegingen zult voelen van de persooon die naast u slaapt. Dit criterium is bijzonder belangrijk als uw echtgeno(o)t(e) veel beweegt, of als deze een ander lichaamsgewicht of een andere lichaamsbouwheeft dan u.

2.6 Welke afmeting moet ik kiezen?

1 persoon

U slaapt alleen en hebt een gemiddelde lichaamsgrootte: een matras van 90 x 190 cm is voldoende, behalve voor de fanaten van plaats en een absoluut comfort die een matras met 2 plaatsen verkiezen. 90x190cm is de standaardafmetingen in Frankrijk voor kinderen en jongeren.

2 personen standaard

Hoe groter de matras, hoe minder u zult worden gehinderd in uw slaap door de bewegingen van uw partner. Niettemin blijft de meest verspreide afmeting in Frankrijk de 140 x 190 cm.

3. Hoe moet ik een matras onderhouden / installeren?

Er zijn meerdere gewoonten mogelijk om uw beddengoed maximaal te onderhouden en om jarenlang van een goed comfort te genieten:

Verlucht uw kamer dagelijks

Uw matras en matrasbodem moeten ademen en het lichaamsvocht van de nacht eliminren.

Dankzij onze nieuwe banden in 3D-stof, wordt de verluchting geoptimaliseerd!

Deze matrasstofferingen in natuurlijke of exotische vezels, zoals bamboe, regelen de temperatuur van het bed natuurlijk en zorgen voor een uitstekende vochtafvoer.

4. Merken voor matrassen

Ook te ontdekken:

Adviezen
Adviezen bij het shoppen
Adviezen bij het shoppen
Adviezen bij het shoppen