De inrichting van een babykamer is niet per se eenvoudig, zeker niet voor toekomstige ouders die nog onervaren zijn! Van de keuze van de wieg tot die van de opbergruimte, en van de decoratie tot de meest subtiele accessoires, niets mag je ontgaan om de pasgeborene een gezellige cocon te bieden en waarin hij/zij zich goed zal voelen. Hieronder staan alle punten om rekening mee te houden voor een perfecte kinderkamer.

1. De wieg en de box

De keuze van dewieg voor de baby is cruciaal, aangezien dit meubelstuk de eerste nachten van de baby zal verwelkomen en hem/haar een veilige omgeving zal bieden, meestal tot ongeveer zes maanden. Je hebt de keuze uit verschillende modellen in een grote variatie aan prijsklassen, waaronder wiegen op wielen en schommelende wiegen. In hoogte verstelbaar, versiering, mooie kleuren... De wieg is er in meerdere formaten, en is net zo geschikt voor een babykamer voor jongens als voor een babykamer voor meisjes.
 
Om je sereniteit ook buiten de slaapperiodes van de baby te behouden, is het aan te raden om ook een box aan te schaffen. De box voor de allerkleinsten is een meubelstuk met spijlen waarin je je baby veilig met zijn speelgoed kunt achterlaten: ideaal zodat baby geen enkel risico loopt als je even de andere kant op kijkt!

2. Babybed en matras

Vanaf zes maanden is de baby oud genoeg om een echt bed met matras te hebben. Om het beste babybed te selecteren, is het van belang om jezelf de juiste vragen te stellen en vooral om de gewenste gebruiksduur te bepalen. Je kunt kiezen voor een tijdelijk klein bed dat op de tweede of derde verjaardag van je kind vervangen dient te worden. Het alternatief is echter om te investeren in een evoluerend babybed, dat de bijzonderheid heeft dat het aanpasbaar is en geleidelijk kan worden uitgebreid om met de groei van zijn jonge bewoner mee te gaan. Op langere termijn zal deze keuze je geld besparen.

Hetzelfde geldt voor de babymatras: sommige gestandaardiseerde modellen zijn aangepast aan een specifieke bedmaat (60x120 of 70x140 centimeter), maar andere kunnen geleidelijk worden uitgeklapt om mee te gaan met de uitbreiding van een evoluerend bed.

3. Opbergruimte

Het is niet nodig te investeren in een kast tijdens de eerste jaren van je kind. Het meest geschikte meubelstuk voor opslag is eerder een grote commode, uitgerust met meerdere opbergruimtes en gemakkelijk met één hand te openen. Vooral de aankoop van een commode wordt geprezen door veel vindingrijke ouders, die op deze manier dus zowel opbergruimte als een groot gewatteerd verschoonkussen hebben, erg praktisch om de luier van de baby tijdens het spelen te verschonen. Het is aan jou om te beslissen of je de commode in de slaapkamer of de badkamer wilt installeren, afhankelijk van wat het beste bij jouw manier van inrichten past.
 
Kies in het algemeen een verschoontafel die zowel stabiel als robuust is, met een geldige NF-certificering. Een model van slechte kwaliteit kan ervoor zorgen dat de baby kantelt of valt.

4. Welke decoratie voor een babykamer?

Wat betreft de inrichting van de babykamer: de hoofdbewoner van de ruimte is duidelijk nog niet oud genoeg om je zijn smaak te laten weten en daarom is het in de eerste plaats belangrijk dat jij het mooi vindt! Verre van het cliché van de 100% snoeproze babymeisjeskamer of de kamerhoge blauwe babykamer voor jongens, is de mode meer in rustgevende en unisex kleuren en patronen. Een dominant wit bijvoorbeeld zorgt voor een zeer aangenaam licht in de kamer, zonder kleine kleuraccenten en fantasie uit te sluiten via muurstickers of andere vormen van decoratie.
 
Enkele zorgvuldig gekozen accessoires zorgen voor de finishing touch. Vergeet ook niet je zinnen te zetten op een mooi kinderkamertapijt: de verscheidenheid aan beschikbare modellen moet ervoor zorgen dat je snel vindt wat je zoekt. Het toevoegen van een babykamergordijn, met vrolijke en kinderlijke illustraties, voegt ook veel toe aan de sfeer in de kamer.

5. Speelgoed en accessoires

Voorzie in de kamer van de jongste altijd een plekje dat is gereserveerd om te spelen. Tussen de geschenken van dierbaren en je eigen favorieten zal er genoeg zijn om te decoreren. Maar toch nog één advies: het zou leuk zijn om voor een hobbelpaard te vallen, dat zowel uren plezier voor je kind als een ouderwetse charme in de kamer zal brengen.
 
Het inrichten van een babykamer die die naam waardig is, is een leuke bezigheid! Stel geen grenzen en geef je creativiteit de vrije loop.

Ook te ontdekken:

Adviezen bij het shoppen
Adviezen bij het shoppen
Adviezen bij het shoppen
Adviezen bij het shoppen