×
Resultaten van uw zoekopdracht: Sluiten
Catalogus
Geen enkele catalogus komt overeen met uw zoekopdracht
    ProductenAlle producten bekijken
    Geen enkel product komt overeen met uw zoekopdracht
      Winkelwagen
      Het plezier van zelf zaaigoed planten en groente telen hoeft niet meer tot de lente te wachten! De aanschaf van een tuinkas heeft tegenwoordig niets meer met luxe te maken en kan door iedereen die van tuinieren houdt worden overwogen. Er zijn veel modellen op de markt, met diverse vormen en functies. Hoe maakt u de juiste keuze? Hieronder vindt u een complete uitleg van onze opties.

      1. Waarom zou u een tuinkas plaatsen?

      Een tuinkas slaat de warmte op en creëert een microklimaat waardoor stekjes en plantjes beter groeien. Wie een kas heeft, kan tijdens een langere periode in het jaar zaaigoed kweken, maar ook voor kwetsbare plantjes een veilige omgeving bieden aan het begin van de winter.
       
      Of het bloempotten betreft, of plantenbakken, grondloze teelt, kweekpotten of moestuinbakken, een tuinkas kan voor alle gewassen worden gebruikt en vormt een gewaardeerd hulpmiddel bij ambitieuze tuinierplannen.

      2. Welke soorten kassen zijn er?

      Verschillende soorten kassen voor verschillende soorten tuiniers. Ze zijn niet allemaal geschikt voor eenzelfde gebruik:
       
      - De klassieke tuinkas heeft de vorm van een huisje, met wanden en een dak. Hij is gemaakt van glas of polycarbonaat, met een metalen/aluminium frame en kan verschillende soorten planten bevatten en is leverbaar in vele soorten en maten. Let op: het gaat om een vaste ombouw.

       
      - De tunnelkasheeft, zoals de naam al aangeeft, grofweg het uiterlijk van een brede cylinder. Het frame van het gebouwtje, is over het geheel van gegalvaniseerd staal, en is bedekt met een groot doek van polyethyleen. De tunnelkas is verplaatsbaar, en kan dus in het koude seizoen worden neergezet en weer worden weggehaald als het mooie weer aanbreekt. Daardoor is hij zeer geschikt voor de vroege teelt en het overwinteren.

       
      - Een muurkas wordt tegen één van de muren van het huis geplaatst. Deze plaatsing zorgt ervoor dat hij stabieler en beter geïsoleerd is dan andere soorten kassen. De muurkas is perfect voor het overwinteren van een klein aantal planten of om vlakbij uw terras te kunnen genieten van mooie tropische soorten.

      - De kweekkas heeft een aantal kleine vakken om uw zaailingen en stekken onder te brengen, maar ook om bepaalde planten tegen de vorst te beschermen. Dit is een goede keuze voor op een balkon.


      3. Welk materiaal kiest u voor uw serre?

      De tuinkas van polycarbonaat is licht en stevig en kent veel voordelen in vergelijking met de modellen van gehard glas. Dit materiaal heeft een levensduur van minstens 10 jaar, en laat een grote hoeveelheid licht door, wat goed is voor de planten. Let er wel op dat u een model kiest met een polycarbonaat-dikte van minimaal 4 millimeter, die nodig is voor goede thermische isolatie.

      Een glazen tuinkas is duurder, maar blijft voor bepaalde toepassingen een aantrekkelijke keuze, want het materiaal heeft in principe een onbeperkte levensduur en is een goede thermische isolator.
       
      Bij een tunnelkas, dient u te waken over de kwaliteit van het polyethyleen waar het van is gemaakt: het betreft hier wel biologisch afbreekbaar materiaal dat gemiddeld na 3 tot 5 jaar moet worden vervangen. Zorg indien mogelijk voor een anti-UV behandeling, een dubbele dikte en een gewicht van 200 gr/m² of hoger.
       
      En dan een houten tuinkas, die straalt zonder meer charme uit maar is ook weer logger. De leverbare houtsoorten zijn Canadees Red Cedar en grenen.

      4. Afmetingen van een tuinkas.

      De afmetingen van de tuinkas bepalen het totale kweekoppervlak. Het voornaamste risico is dat u uw behoefte aan ruimte overschat: voor standaard tuinbouwactiviteiten, wordt geschat dat maar 10% van de activiteiten de bescherming van een tuinkas nodig heeft voor het overwinteren.
       
      Laten we ook niet vergeten dat een tuinkas onder de gebruikelijke stedenbouwkundige regels valt. Boven een grondoppervlak van 5 m² is toestemming van uw gemeente vereist. Boven de 20 m² bent u verplicht een bouwvergunning aan te vragen.

      5. Wat zijn de tarieven?

      Voor nog geen 30 euro koopt u een goedkope kweekkas. Tunnelkassen zijn het meest betaalbaar en kosten over het algemeen tussen de € 100 en 200. Voor een grote traditionele kas, kan de factuur oplopen tot € 500 of 600.
       
      Maak nu uw keus uit de tuinkassen en geef uw meest kwetsbare zaailingen de kans om uit te groeien tot een volwassen plant.

      Ook te ontdekken:

      Adviezen bij het shoppen
      Adviezen bij het shoppen
      Adviezen bij het shoppen
      Adviezen bij het shoppen